петък, 24 февруари 2012 г.

Искат оставката на Вежди Рашидов заради думите му за гейовете

Текст на отворено писмо, което ще бъде изпратено до премиера Бойко Борисов, с копие до Вежди Рашидов и медиите бе публикуван във Facebook и всеки, който го подкрепя може да остави отдолу името и професията си.

Поводът за писмото са думите на Рашидов в интервю за списание Biograph, че "най-неприятното съсловие са гейовете" и други оценки за мъжете и жените. Цитатите предизвикаха реакция в социалните мрежи и искания за оставка на министъра.

Пред "Дневник" Рашидов обясни, че това изказване било от старо интервю, когато не бил министър и че "не мога да ви кажа днес какво мисля за гейовете, може пък и да ги обичам вече".

Ето и текстът на писмото:

"Уважаеми г-н Борисов,

Във връзка с абсурдното, обидно и опасно изказване на министъра на културата относно гей хората и жените в последния брой на списание "Биограф", настояваме незабавно да го отстраните от поста му.

Във въпросното интервю министърът на културата казва, че "най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

"Аз съм единственият български художник, който няма в творчеството си женска фигура. За мен женският образ не е формула за творчество", казва още Рашидов в интервюто и реферира към жените като към "женско" и "кокошчици".

Отвъд неприемливото е човек с възгледите на г-н Рашидов да заема публична длъжност. Неговото изказване грубо нарушава българското и европейското законодателство. Враждебното слово е акт на пряка дискриминация.

Изказването представлява и недопустим международен скандал - няма как след подобно изказване в България да бъде поканен на посещение кметът на Берлин, например.

Отвъд това, с вижданията, които г-н Рашидов е споделил публично, той обижда включително и редица хомосексуални артисти с огромен принос към културата - културата, която е негов ресор.

Ето защо още веднъж ви призоваваме незабавно да отстраните министър Рашидов от кабинета си. Само така ще можете да разграничите позицията на българското правителство от хомофобските, сексистки и дискриминационни възгледи на един от неговите членове".



Още по темата...


novini.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads