четвъртък, 24 март 2011 г.

"Просто не обичам педалите" - тъй рече Лукашенко

Запомняща се срещаИ на Запад хомосексуалността предизвиква нееднозначни реакции. Истински връх на безочието и наглостта демонстрира обаче беларуският диктатор Лукашенко по време на среща с германския външен министър Вестервеле.


Двама европейски външни министри /полският и германският/ посетиха Беларус през есента на миналата година, за да разговарят за спазването на човешките права. Визитата ще да е била от запомнящите се. На нея Лукашенко напълно оправда прословутата си репутация.

Германия и Полша протестират

Радослав Шикорски и Гидо Вестервеле засегнали тежкото положение на малцинствата в Беларус и изразили протест срещу тяхното дискриминиране. Темата представлявала особен интерес за полския външен министър, тъй като в Беларус има полско малцинство, съставляващо над 3% от населението.

Беларуският президент Александър Лукашенко обаче се включил главно по въпроса за дискриминацията на сексуалните малцинства, заявявайки, че няма нищо против, ако две жени правят секс, но ако двама мъже вършели същото, той щял да ги изпрати в изправителен лагер.

Последният диктатор в Европа все още сипе Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Последният диктатор в Европа все още сипе "мъдрости"

Докато преводачът превел думите на беларуския държавен глава, двамата външни министри се спогледали невярващо и смаяно. Не има останало нищо друго освен да обърнат отново внимание на това, че основните човешки права трябва да бъдат спазвани.

Последният диктатор в Европа все още сипе Този инцидент беше доскоро покрит с дипломатично мълчание и така и щеше да си остане неизвестен, ако Лукашенко тези дни отново не удари по струната за правата на хомосексуалните.

Съвети и нравоучения

Пред телевизионните камери той заяви, че не "харесва педалите" и че е посъветвал германския външен министър да води "нормален живот". При това му го бил казал съвсем открито и гледайки го в очите.

В берлинското външно министерство последните изказвания по адрес на хомосексуалните предизвикаха огромно възмущение.

По повод изказванията на Лукашенко, че беларусите не харесвали хомосексуалността и не желаели подобно нещо да им бъде предписвано, Гидо Вестервеле заяви за вестник Die Welt: "Господин Лукашенко редовно нарушава гражданските и човешките права на собствения си народ. Добре е, че Европа действа сплотено срещу това."


АГ/ДПА/ДВ, В. Шопов, Б. Узунова

www.dw-world.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads