понеделник, 21 март 2011 г.

Гениалността зависи от хормоните



Учени от Университета в Албърта, Канада, установиха, че гениалността се дължи на хормон, съобщи „Сайънс дейли“. Аналитичната способност и дарбата за наука и изкуство се дължат на пренаталното излагане на по-високи нива на тестостерон. Според ръководителя на екипа Марти Мразик излагането на прекалено високо ниво на хормона при невробиологичното развитие ин утеро означава, че даровитите деца са родени с афинитет към някои области като изкуството или науката. Това обяснява защо някои хора имат коефициент на интелигентност 130 или по-висок. Хормоните не предизвикват нови ефекти, а само усилват или забавят ефекта на определени клетки. Основните жизнени функции в човешкия организъм – обмяната на веществата, размножаването, развитието и поведението, се контролират от нервната и ендокринната система посредством хормоните, съобщи в. „Класа“.
Това откритие е опит да се сложи край на дългогодишния спор в научните среди на какво се дължи гениалността – на добри гени или на добра социална среда.
Научните експерименти показват, че децата с необикновени способности са такива заради изпреварващо развитие на нервната система. При тях се установява засилено отделяне на хормони от надбъбречната и хипофизната жлеза.
Новото предизвикателство за учените е да установят как средата повлиява върху развитието на деца, родени с предразположеност към наука и изкуство, за да проявят талантите си.
doctoronline.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads