неделя, 23 януари 2011 г.

Австралийски лесбийки и гейове протестират със сватби


Знамена с дъгата, булчински рокли, ботуши на висок ток и диско музик заляха градовете в Австралия, след като хиляди демонстрираха в подкрепа на еднополовите бракове.

За да отбележат събитието подобаващо, повече от 250 двойки дори сключиха брак, макар и незаконно.

Според организаторите повече от 8 000 души са взели участие в протеста.

В Сидни демонстриращи се събраха пред кметството и призоваха за „Легализация на гей браковете”, след което 1 500 от тях се отправиха към Darling Harbour, където присъстваха на сватбената церемония на 150 двойки лесбийки, гейове и транссексуални.

Никълъс Тайсън на 32 години и партньорът му Дарън Скели на 35 години бяха сред двойките, сключили брак по време на церемонията, водена от пастор Карл Хенд.

„Ние не искаме повече от това, което имат хетеросексуалните двойки. Просто искаме същото.”, каза Тайсън.

В Мелбърн имаше рози, воали и дори триетажни торти, когато 65 двойки се обрекоха за цял живот на стъпалата на градския обреден дом.

Участничката Кати каза, че службата е стъпка в правилната посока, но изрази недоволството си от продължителното очакване на законодателната промяна.

„Мисля, че е тъжно, че все още трябва да се борим за възможността да покажем любовта си един към друг”, каза тя.

„Искаме същите права като всички останали.”

Службата бе последвана от цветно шествие на Площада на федерацията, където се събраха почти 4 000 души, облечени в цветовете на дъгата, носещи лозунги и балони с надписи „Равенство в любовта”.

Сенатор Сара Хенсън-Янг заяви пред предимно младата аудитория, че традиционното схващане за брак единствено между мъж и жена е остаряло.

В брисбейнския Queen’s Park събитието също бе отбелязано емоционално. Сред присъстващите беше и жена, която носеше един единствен плакат, гласящ: „Защо моите дъщери нямат същите права като вашите?”

Демонстрацията включваше и сватбена церемония с участието на три еднополови двойки.

В столицата 100 души протестираха в търговската зона.

Двойката Тоня и Фран от Канбера – родители на две деца – казват, че 13 годишната им връзка е подкопавана от отказа на правителството да им позволи брак.

„Смятам, че бракът е единственото нещо, което те приравнява към останалите хора в обществото… това е единственият начин, по който можем да бъдем приети като семейство”, каза Тоня.

Още можете да видите ТУК.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads