четвъртък, 6 януари 2011 г.

Имат ли хетеросексуалните жени бисексуални наклонности?


ои с течение на времето изтласкват влечението към собствения си пол в подсъзнанието си, докато други – не.

Въпреки че бисексуалността е доста неизследвана – за разлика например от хомосексуалността, – проучванията, които все пак са правени, както и общото мнение свързват по-скоро жените с понятието бисексуалност.

Отношенията на жените помежду им са доста по-свободни на ниво допир, отколкото мъжките. За жените е нормално да си разменят дрехи, да си помагат при избора на облекло, да се преобличат заедно, да си оправят взаимно презрамките на сутиените. Подобен тип отношения са може би част от причините бисексуалността да се свързва повече с жените.

Друга вероятна причина е механизмът на женската възбуда. Много изследвания са показали, че той е различен от този на мъжката.

При жените обаче границата е доста по-размита. И хетеросексуалните, и хомосексуалните жени могат да се възбудят и от мъжка, и от женска еротика. При това възбудата им няма общо със сексуалната им ориентация. Това вероятно е свързано с факта, че за жената е възбуждаща идеята за секс, а тя може да се носи от еротични картини и на двата пола. (При изследването е измервана както физическата, така и психологическата възбуда.)

Това прави ли жените бисексуални?

Накратко, не. Въпреки че бисексуалността е доста многопластово и сложно явление, може да се каже, че тя включва поне едно от следните три неща: сексуални фантазии и за противоположния, и за собствения пол; действия във връзка с двата вида фантазии; и самоидентифициране с бисексуална ориентация. Дори проучванията за механизмите на възбудата да показват, че една жена може да се възбуди от женска еротика, това не значи, че тя има бисексуална ориентация.

Нещо повече, за някои жени идеята за секс с друга жена е точно толкова отблъскваща, колкото е идеята за секс с друг мъж за хетеросексуалните мъже.

А любопитството?

Проучване на Northwestern University от 2003 г. например показва, че мъжете имат доста по-ясен и непроменлив механизъм на възбуда. Хетеросексуалните мъже се възбуждат от еротика с жени, а хомосексуалните – от еротика с мъже.

При жените обаче границата е доста по-размита...А любопитството?

То е нещо съвсем различно. Всички жени са по дефиниция любопитни. Някои повече, други – по-малко. Затова се смята, че жените биха били по-склонни на експерименти в сексуалния си живот, отколкото мъжете. (Хетеросексуалните мъже вероятно преживяват лек потрес само при мисълта да експериментират със сексуалността си.) Любопитството към собствения пол при жените, които го имат, може да стигне до целувка с друга жена или по-далеч, а може и никога да не се превърне в действие. При всички случаи нито самото любопитство, нито един или два експеримента правят една жена автоматично бисексуална.

И въпреки че бисексуалността е толкова сива и неизследвана територия, ако трябва да кажем коя жена може да се нарече бисексуална, то това е жена, която има относително еднакво сексуално влечение и към мъже, и към жени.

Означава ли любопитството на жените по-голяма вероятност жена да се съгласи на тройка с друга жена? Този въпрос някакси идва естествено. С една дума, пак не, защото самото любопитство не означава готовност за експеримент, камо ли за такъв експеримент.

Ако говорим за бисексуална жена (не просто любопитна и експериментираща), тройката е по-вероятна, но отново няма зависимост и всичко е индивидуално. Хората с бисексуални предпочитания често имат партньори от различен пол, но по различно време. Не може да се каже, че бисексуалността сама по себе си означава по-голяма разкрепостеност, въпреки че ако е поза, целта е да се демонстрира именно сексуална освободеност.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads