четвъртък, 19 август 2010 г.

(Not) Only in Bulgaria: Забраната върху гей браковете в Калифорния остава в сила



Калифорнийският апелативен съд удължи забраната върху гей браковете до края на тази година.

След решението на съдия Вон Уокър, с което той обяви забраната за неконституционна, еднополовите сватби трябваше да бъдат разрешени от 17.00 ч. тази сряда.

Въпреки това, вчера опонентите отнесоха делото до 9-ти Окръжен апелативен съд и успешно защитиха позицията си, че забраната трябва да остане в сила до следващо обжалване.

В жалбата си противниците на гей браковете твърдят, че по-голямата част от страните по света ограничават правото на брак до хетеросексуални двойки, тъй като това обслужва „жизнено важен обществен интерес“.

В изявление изпълнителният директор на „Equality California“ казва: „Изключително разочаровани сме, че всички влюбени еднополови двойки ще трябва да чакат, за да сключат брак, както и че за пореден път трябва да изтърпим това потъпкване на основните ни човешки права“.

„Въпреки това сме оптимистично настроени спрямо окончателното решение и се надяваме, че еднополовите двойки ще могат да започнат да сключват брак възможно най-скоро.“

По-рано този месец съдия Уокър отсъди, че забраната е неконституционна. Решението беше взето след триседмично дело през пролетта, в рамките на което гей двойки защитиха тезата, че правото на брак ще в полза на техните деца и ще съсредоточи повече политическа власт в ръцете на хомосексуалните жители на щата.

Около 18000 гей двойки сключиха брак през 2008 г. преди забраната да влезе в сила.

Ход на обжалването на отмяната на забраната ще бъде даден на 6-ти декември тази година.

Експерти смятат, че делото ще достигне до Върховния съд на САЩ до две години.

http://www.bgles.com

Публикувано от Веселина

1 коментар:

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads