петък, 6 август 2010 г.

България заема челно място в хомофобията

България е една от най-хомофобски страни в ЕС, според българските гейове и лесбийки общността.

Като член на ЕС, българската държава следва да оказва помощ на нейните граждани, които имат различна сексуална ориентация, но той не прави нищо за облекчаване на положението им, заяви в понеделник, Аксиния Генчева, български гей активист.

Генчева, цитирани данни от проучване на Евробарометър, което показва, че 30% от българските работодатели са заявили, че няма да наеме гей или лесбийка лице, въпреки че страната Кодекса на труда защитава правата на гейовете и лесбийките.

Също така, съгласно Генчева, два чужди жители са поискали политическо убежище в България на хомофобски причини, но са били отхвърлени.

17-ти май е обявен за Международен ден срещу хомофобията и се отбелязва по целия свят.

"Хомофобията е скандално нарушение на човешките права", заяви в понеделник председателят на Европейският парламент Йежи Бузек.

Испанският евродепутат Зелена Раул Romeva предлага анти-дискриминация кампании и дискусии да се стартира в рамките на ЕС.

"Европейският съюз срещу дискриминацията директива изпраща послание не само на страни членки на ЕС, но и да не са страни от ЕС за нуждата от промяна в мисленето", каза Romeva понеделник, добавяйки, че правата на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните са най- пренебрегнати в страните, където няма ясна граница между държавата и религиозните институции, включително Близкия изток, Карибските острови и Африка.

Romeva е бързо да се отбележи, че жителите на много европейски държави са принудени да "живеят в тайна - факт крие за сексуалната си ориентация" и че много от тях са лишени от човешки права.

17-ти май бе избран за Международен ден срещу хомофобията, защото хомосексуалността е заличено от Международната класификация на болестите на Световната здравна организация на 17 май 1990 година.

Той се чества в повече от 50 страни в света, и официално признати от Европейския съюз, Белгия, Великобритания, Франция, Люксембург, Холандия, Мексико, Коста Рика-и др

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads