понеделник, 2 август 2010 г.

Трагичният Парад на любовта

19 души станаха жертва на масовата паника по време на Парада на любовта, провел се вчера в Дуисбург. Ранените са над 300. Цяла Германия е потресена от случилото се. Всички се питат кой е виновен.

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази съболезнованията си по повод трагедията, която отне живота на 19 души по време на технопарада в град Дуисбург: "В тези тежки часове мислите ми са насочени към роднините на жертвите", каза Меркел. Президентът на Германия Кристиан Вулф също изрази съболезнования: "Ужасно е, че подобна катастрофа донесе смърт, страдание и болка на един мирен фестивал, изпълнен с щастливи млади хора от различни страни".

Шоуто продължава

19 души загинаха в блъсканица в тунел по вр

еме на традиционния "Loveparade". Около 340 души са ранени, от които над 45

- тежко.

Организаторите не прекратиха събитието веднага, за да избегнат паниката. Докато линейките пристигаха, партито продължаваше. D J Д-р Мотте, основател на технопарада, отправи обвинения срещу организаторите в Дуисбург. Според непотвърдена информация тунелът за хилядите хора, желаещи да стигнат до главната сцена, бил само един. "Това е огромна грешка на организацията, как е възможно само ед ин тунел да служи и за вход, и за изход, това е скандално", каза диджеят.

Loveparade - повече от 20 години

Подобни случаи са редки в Европа и обикновено са с

вързани със спортни събития. През 1985 година 56 души загинаха в Брадфорд, Англия, когато пожар по време на футболен мач предизвика паника. Същата година на стадиона Хейзъл в Брюксел 39 души загинаха, опитвайки се да избягат от сблъсъци между привърженици на отборите "Ювентус" и "Ливърпул".

Парадът на любовта някога бе истинска институция в Берлин, но от 2007 година се провежда в индустриалната Рурска област. Парадът води нача

лото си от мирна демонстрация през 1989 година за равни права на хомосексуалните. Постепенно той прерасна в масов празник на открито на клубната култура, като през 1999 година събра рекордните 1,5 милиона участници.

Нова сцена

През следващите години обаче парадът започна да изпитва финансови проблеми и се натъкна на съпротива от страна на представители на берлинските власти, в резултат на което организаторите се принудиха да го провеждат на други места.



www.dw-world.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads