неделя, 15 август 2010 г.

Жените, които обичат жени

Хомосексуализмът в България се е увеличил два пъти за последните 10 години, предимно сред жените. Българките все по-рядко искат да раждат и все повече предпочитат по-безопасните връзки с представителки на своя пол, оповестиха експерти на дискусия за демографската криза у нас. Според социолога Михаил Мирчев през следващите 10-20 години едва половината от българите ще имат здраво семейство и все повече хора ще живеят без брак.
Според някои изследвания между 5 и 8 процента от хората на планетата предпочитат връзки с партньор от същия пол. Науката още не е открила обяснение за този феномен. Хипотезите варират от ендокринни до генетични нарушения или чисто психологически причини. Нито една обаче не е доказана.
Разкрепостяването на нравите и увеличаващата се независимост на жените способства увеличаването на дамите, търсещи еднополова връзка. Към това се прибавя и недоволството от качествата на съвременните мъже.
Хомосексуализмът има хилядолетна история. Произлиза от гръцката дума homos, еднакъв и латинската sexus, пол. Терминът е създаден през 1869 г. от унгарския лекар Бенкерт. Хомосексуални връзки са съществували от дълбока древност. В древна Гърция лесбийската любов се наричала Трибадизъм, буквално съвместно триене заради действията, които използвали партньорките за постигане на сексуално удоволствие. Освен в школата на Сафо на остров Лесбос я практикуват и амазонките, жестоки жени войни, които всяват страх.
Практиката е особено разпространена в харемите на източните владетели. Естествено един султан не бил в състояние да удовлетвори сексуално всичките си наложници те обикновено били стотици, дори хиляди.
През XVII век нравите се разкрепостяват. Кралицата на Швеция живее с придворната дама Ебба Спар. Подложена на натиск да се омъжи, Кристина абдикира, напуска страната, облечена като мъж и приема католицизма.
През 20-те и 30-те години на XX век хомосексуалната култура е в разцвет, особено в Ню Йорк, артистичните салони на Париж, групата Блумсбъри в Англия. По това време обаче Берлин е бил раят на алтернативната сексуалност. Този период е описан от Кристофър Айшърууд в книгата Берлински истории. По нея по-късно е създаден филмът Кабаре.
С нарастване влиянието на Хитлер гейовете са били подложени на големи жестокости били са причислени към групите на “дегенератите” и били избивани по време на Холокоста през Втората световна война.
Въпреки наложената след войната хетеросексуална хегемония през 50-те години се създава гей-общества Маташин и Дъщерите на Битилис.
60-те години на миналия век бележат разцвета на гей-клубовете. Повратна точка в борбата за права на лесбийките и гейовете е бунтът в Стоунуол. Тълпа гейове, лесбийки, хипита и травестити се опълчват на полицейска проверка на документите. Стига се до сблъсъци и истински бунт, който парализира няколко нюйоркски квартала.
През 80-те г. е нанесен първият тежък удар върху гей-общността появява се СПИН ­ болестта, поразяваща имунната система. Първоначално я наричат Свързан с гейовете имунодефицитен синдром. Активисти организират Кризисна организация за здравето на гейовете, която набира все повече рливърженици. В този период много известни личности се обявяват за гейове и бисексуални Мадона, Сара Бернар, Мелиса Етеридж, Бой Джордж, Дейвид Бауи.
През 1992 г. кандидатът на демократите Бил Клинтън печели вота на гей-общността, като обещава в предизборната си кампания по-големи граждански права на гейовете и лесбийките.
Седем европейски държави вече признаха правото за бракове между еднополови партньори. От 2001 г. вече действа метод, според който две лесбийки могат да създадат дете, в което да има гени и на двете.
Нещата пак се завъртат около доброто старо семейство. Макар и само под знака на Венера.

От Сафо до Навратилова


Сред любителките на дамски ласки са велики жени античната поетеса Сафо, кралицата на Англия Ан, френската кралица Мария Антоанета. В списъка са бившата първа дама на САЩ Елинор Рузвелт, екранните кралици Марлен Дитрих, Грета Гарбо, Джоди Фостър, писателките мадам дьо Стал, Гертруд Стайн, Вирджиния Уулф, Маргьорит Юрсенар, поетесата Емили Дикинсън, художничката Фрида Кало, танцьорката Айседора Дънкан, спортната легенда Мартина Навратилова. Най-вероятно лесбийка е била великата Жана д’ Арк, която спяла винаги с жена в леглото си с мотива, че пази девствеността си. Пазачките обаче били до една млади и красиви девойки.

Символ на женската любов е великата древногръцка поетеса Сафо. 6 века преди Христа тя оглавява школа за млади девойки, които обучава на музика, декламация, танци. Страстната Сафо, както я наричат, възпява красотата на ученичките си. След като загубва съпруга и дъщеря си Сафо търси утеха в прегръдките на ученичките си. Любовта разрушава душата ми като вихър. Ще се отдавам страстно, докато виждам лъчезарното светило, пише Сафо. В разгара на пира, докато в чашата й кипи вино, наричано “млякото на Афродита”, Сафо лежи в прегръдките на Атида, Йорго или Телезипа. Въпреки че се опива от сладостта на красавиците Сафо не се отказва и от мъжко присъствие, към което съвсем не е равнодушна.
Поетесата се влюбва до полуда в красавицата Родопея, съпруга на брат й Харакс. За да се отърве от домогванията на Сафо, Харакс изпраща Родопея в далечно имение. По пътя хубавицата губи сандала си. Както става в приказките, в изящната обувка се влюбва фараонът Амазис, който издирва Родопея и я прави своя жена. Легендата дава начало на популярната приказка за Пепеляшка. Сафо губи Родопея, но я възпява в стихове.
Страстната поетеса завършва живота си със самоубийство заради нещастна любов. Според една от версиите Сафо се хвърля от високата Лавкадска скала, след като чувствата й са отхвърлени от ученичката й Фаона.
Почитателка на дамската любов е и великата актриса Грета Гарбо. На върха на славата тя се оттегля от сцената и заживява в уединение. Въпреки че е имала в леглото си едни от най-прочутите мъже, Гарбо предпочита дамските ласки. След като избягва от сватбата си с актьора Джон Гилбърт буквално пред олтара, Грета се хвърля в обятията на Мерседес ла Коста, най-известната лесбийка на Холивуд. Според слуховете в любовния актив на Мерси са звезди като Марлене Дитрих и Айседора Дънкан.
Грета и Мерси прекарват интимни ваканции, като правят чудеса, за да се опазят от нагли папараци. Издатели предлагат фантастични суми на Мерседес за писмата на Грета, сценаристката обаче отказва. Съгласно завещанието на Ла Коста посланията са отворени едва през 2000 г., 10 години след смъртта на великата Гарбо.
В Холивуд връзките между актриси стават толкова популярни, че дори се появява термин за дамските двойки - лавандулова сватба. Сред известните дами лесбийки е бившата първа дама на САЩ Елинор Рузвелт, една от най-забележителните американки на XX век. С остър като бръснач ум, Елинор е общественичка с международен авторитет. В личния живот обаче на грозноватата Елинор не й върви. Въпреки шестте деца Елинор е отчайващо фригидна съпруга. Отчаяна от многобройните любовни афери на президента, първата дама си намира интимна приятелка.
Елинор се влюбва в Лорена Хикок, брилянтна журналистка с остро перо. Интелектът на Лорена обаче е скрит зад външността на развлечена добродушна мъжкарана с комичен кок. Хики и Елинор стават неразделни. През 1933 г. Лорена се нанася в Белия дом заедно с президентската двойка, където прекарва цели 4 години. Повечето от нощите първата дама споделя с приятелката си, а не с президента.
Всеки ден, в който са разделени, двете дами си пишат страстни писма. Хик, скъпа, копнея да те притисна до себе си. Скъпа, трудно понасям раздялата. Искам да те целувам до премала, не ме интересува какво говорят хората... Това са само част от трогателните любовни послания на Първата дама до приятелката й. По време на 13-годишната им интимна връзка Елинор е написала над 2300 писма на Лорена. Когато част от любовните послания излизат в биографията на Хикок през 1980 г., сензацията е невероятна.
Що се отнася до първите дами, все още не са замрели слуховете, че и бившата първа дама Хилари Клинтън не е безразлична към дамските ласки. Особено след секс оргиите на съпруга си, за които светът научи в детайли. В жълтата американска преса се появи списък от десетина дами, някои на високи постове, които са успокоявали Хилари с интимни ласки. Доказателства, разбира се, няма. А и щабът на г-жа Клинтън прави всичко възможно да премахне подобни съмнения с оглед амбициите й да стане първата дама президент на САЩ през 2008 г.
В скандалния списък е и писателката Вирджиния Уулф, водеща фигура в английската литература в първата половина на миналия век. Сензация още с дебютния си роман, на 40 г. Вирджиния е един от най-продаваните автори. Тя е център на прочутия интелектуален кръг Блумсбъри.
Двама братовчеди са виновни за нещастния интимен живот на писателката. Едва на шест тя е изнасилена от 20-годишния си братовчед Джералд - кошмарът я преследва до края на дните й.
Затова не е изненадващо, че Вирджиния флиртува с мъже, но изпитва и любов към жени. Тя е на 16, когато среща красавицата Мадж Воугън, романтичка с литературни интереси. След сватбата на Мадж Вирджиния започва страстна кореспонденция с 37-годишната Вайълет Дикинсън, семейна приятелка. Със съпруга си Ленард Вирджиния поддържа само интелектуални отношения, бракът им обаче е безоблачен.
Следваща в списъка на интимните й приятелки е и Вита Саквил-Уест, писателка и аристократка от род с 400-годишна история. По време на връзката им Уулф пише най-добрите си романи.
59-годишната Уулф тъпче джобовете си с камъни и се хвърля в река Оуз. Не съм нито жена, нито мъж. Фатално е да си изцяло и категорично само мъж или само жена по-скоро трябва да си мъжка жена или женствен мъж така Вирджиния се опитва да обясни личната си трагедия.


Факти



Около 580 г. пр.н.е. На гръцкия остров Лесбос процъфтява артистичната школа на Сафо за млади момичета. Талантливата поетеса е почитателка на красивите девойки, но не се отказва и от връзките с мъже.

1260 г. Орлеанското правно училище издава заповед за отстраняване клиторите на всички жени, хванати в лесбийски актове. При второ провинение нарушителките бивали лишавани от други части от тялото, при трето били изгаряни на клада.

1654 г. Шведската кралица Кристина абдикира, вместо да се омъжи. Имала за любовници само жени.

1849 г. Гудуайф Норман е първата жена, осъдена за лесбийство в Америка.

1886 г. Ани Хилдън и Ани Райън се бракосъчетават в хотелска стая в Гран Рапидс, Мичиган. Церемонията извършва баптистки свещеник.

1901 г. Умира Мюри Хол политик от Ню Йорк с над 30-годишна кариера и два брака. След смъртта му става ясно, че зад мъжката външност се е криела жената Мери Андерсън.

1926 г. Пиесата с лесбийска тематика “Пленникът” е поставена на Бродуей. Тя предизвиква такива скандали, че е приет специален закон, забраняващ показването на “сексуални перверзии” на прочутата сцена.

1936 г. В Сан Франциско е открит първият в света бар за лесбийки “Мона”. Пак там през 1955 г. е създадена първата лесбийска организация “Дъщерите на Битилис”.

1953 г. Един от първите актове на Айзенхауер като президент е забрана да бъдат приемани на държавна работа гейове и лесбийки.

1969 г. Избухва бунтът “Стоунуол”. Полицията атакува бар за хомосексуалисти в Гринуич Вилидж. Завързва се бой между полицията и гейове и лесбийки, който прераства в улични битки и размирици в цял Ню Йорк. Това събитие слага началото на борбата за равноправие на гейовете и лесбийките.

1972 г. Камий Мичъл е първата лесбийка, която получава правото да се грижи за децата си след развода.

1977 г. Преподобната Елън Барет е първата лесбийка, ръкоположена за свещеник.

1982 г. Американската лесбийка Рита Браун открива на 28 август първите Гей Олимпийски игри в Сан Франциско. В речта си тя казва: Това е празник на Свободата на личността, а не на хомосексуализма. Нито едно правителство няма право да казва на гражданите си кога и кого да обичат!

1989 г. Дания става първата държава в света, легализирала еднополовите бракове.

1991 г. Лесбийката Дебра Часноф получава Оскар за най-добър документален филм.

1996 г. Новата власт в ЮАР приема първата в света конституция, която предвижда защита на гейове и лесбийки.

1999 г. В Бразилия е приет закон, според който хомосексуалните бракове се изравняват с хетеросексуалните.

2001 г. Открит е метод, с който може да забременее от друга лесбийка, като детето носи гените на двете жени.

2000-2002 г. Хомосексуалните бракове са разрешени в Холандия, Германия, Белгия, Финландия, Швеция, Норвегия, Исландия.



Символи



Кръстът на Венера е астрологичният знак на женското начало. От 70-те години двойният женски знак се ползва от лесбийките, както и от феминистки организации като символ на женската солидарност.
Разноцветният флаг с всички цветове на дъгата е един от най-популярните символи на гей-общностите. Появява се за първи път през 1978 г. на гей парада в Сан Франциско. Яркорозовият цвят символизира секса, червеният - живота, жълтият - слънце, виолетовият-силата на духа.
Розовият триъгълник е лого на гей-движението, борещо се за правата си. Възниква преди Втората световна война при управлението на Хитлер. Параграф 175 от немски закон, въведен тогава, забранява хомосексуалните отношения. Гей-символ е и гръцката буква ламбда, модифицирана в L(iberation), свобода.


http://ala-bala-sepphoras.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads