сряда, 4 август 2010 г.

Гейове-войници

До 1990 година хомосексуалните бяха нежелани в германската армия. Междувременно наредбите бяха либерализирани - днес хомосексуалните могат да стават войници в Бундесвера. Но ежедневието им в армията никак не е лесно.



Преди две години на Удо Каплер, който служи в десантните части на Бундесвера, му писва да се крие повече и той обявявя публично, че е хомосексуален. Тази стъпка променя войнишкия живот на 42-годишния тогава Каплер: "Последва рязък спад в писмената ми оценка като военнослужещ, която бе абсолютно необоснована. Просто изведнъж бях обявен за най-лошия войник."

Пропастта между теория и практика

А преди саморазкриването си Каплер се числи към най-добрите в своята част. За него е ясно, че той бива дискриминиран поради своя хомосексуализъм. Той опитва да се защити, като се обръща към отговарящия за равнопоставеността на половете. С успех - лошата атестация е анулирана.

Тогава обаче неговите другари го обвиняват, че тормозел сексуално един войник. Каплер отново е принуден да се защитава, като този път се обръща към правната служба на Бундесвера, която проверява обвиненията и разпитва свидетели: "Разбра се, че някои свидетели са били поставени под натиск с цел да ме злепоставят. Освен това бях разпитван за неща, които нямат нищо общо с казарменото ежедневие, а представляват ровене в личния ми живот."

В крайна сметка проучването стига до извода, че обвиненията са били неверни. Правният съветник на Бундесвера се позовава на "сексуалния указ", забраняващ дискриминацията на хомосексуалните военнослужещи. Така е на теория, но случаят Каплер показва, че забраната за дискриминация все още не е стигнала до главите на някои командири. Това потвърждава и капитан Пеер Улман. Той самият е гей, ангажиран в работната група на хомосексуалните военнослужещи:



Все още тема-табу

"Въпросът за хомосексуалността почти не се тематизира в Бундесвера. От една страна съществува Сексуалният указ, в който се заявява, че сексуалната ориентация е без значение, стига да не смущава служебното ежедневие. В действителност обаче положението е по-различно."

Пеер Улман казва, че специално командирите трябва да действат най-енергично против дискриминацията. Той се надява също, че занапред все повече войници ще имат смелостта да признаят открито своята хомосексуалност - една тема, която досега бе напълно премълчавана при военните.

www.dw-world.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads