понеделник, 2 август 2010 г.

Гей по месторабота

Гейовете и лесбийките в Германия редовно стават жертва на дискриминация по месторабота. Има дори случаи на физическа агресия. Но положението им постепенно се подобрява, за което допринасят техните организации.

В така наречения „Кръжец от Фьолклинген” са обединени над 800 хомосексуални мъже, които заемат ръководни позиции или пък са частни предприемачи. Кръжецът следи за случаи на дискриминация срещу хомосексуалните. Неприкритата дискриминация намалява, но скритата все още е широко разпространена, особено в селските райони и във фирмите с особено консервативни шефове.

Между 2 и 4 милиона са хомосексуалните герм анци

Агресията срещу гейовете и лесбийките често пъти се изразява в подмолни интриги, в намеци и инсинуации, срещу които е трудно да се съпротивляваш. Жените с хомосексуална ориентация също вече имат своя организация, която се бори срещу дискриминацията на работното място. В нея членуват 190 икономически активни жени.

В Германия хората със хомосе

ксуална ориентация са между 2 и 4 милиона, твърди техният официален съюз. Според едно независимо проучване на университета в Кьолн сред 2.230 респонденти, на работното си място близо половината гейове и лесбийки крият този факт, близо две трети от тях са преживявали случаи на дискриминация по месторабота, 10 процента дори са били жертва на физически посегателства. Например, някой уж случайно ще ти подложи крак или ще те цапардоса със затръшнатата врата.

Кръжецът от Фьолклинген на всеки две години присъжда наградата „Макс Шпор” на мениджъри, които полагат специални усилия за равнопоставеността на различните малцинства в своите фирми. Наградата е посветена на лайпцигския книгоиздател Макс Шпор, който в края на ХІХ-ти век активно се бори за еманципацията на сексуалните малцинства, издава над 120 книги по тази тема и в крайна сметка дори попада в затвора с присъда за „разпространение на развратна литература”.

Журито за наградата взима под внимание грижата за правата не само на хомосексуалните хора, но и на други жертви на дискриминация: жените, чужденците, социално слабите. Досега наградата е била присъждана на такива известни фирми като САП, Фолксваген Банк, Дойче Бан (германските железници), Форд и Дойче Банк.

Гейовете не стават за шефове?

Кръжецът от Фьолклинген установява, че - когато става дума за отношението към работници и служители с хомосексуална ориентация - има огромна разлика между големите международни концерни и средните преприятия. Някои от големите фирми дори са изградили вътрешнофирмени мрежи за хомосексуалните. Например GL@D в Даймлер, Рейнбоу Груп в Дойче Банк или ХомоСАПиенс в САП.





Първопроходник в това отошение е концернът Ай Би Ем, чиято вътрешноведомствена мрежа Ийгъл обединява вече над 1.000 хомосексуални служители. В тези вътрешнофирмени мрежи все по-често се включват и хора на ръководни позиции. Доскоро това почти не се случваше, защото темата беше табу сред големите началници. Сред мениджърите представата за мъжа-началник все още е твърде архаична: той непременно трябва да е набъбнал от тестостерон и непреклонно да преследва успеха. Не пасваш ли в това клише - значи не ставаш за шеф.

Ето защо хомосексуалните мениджъри в Германия все още се крият: един ще доведе някоя братовчедка в ролята на съпруга на официалния обяд, друг ще се снима на плажа с близка позната и после ще окичи бюрото си с тази уж семейна фотография...

www.dw-world.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads